Vijf tips voor een soepele ochtendspits

Voor werkende ouders kan de tijd voordat je op je werk zit een ware ochtendspits zijn. Met deze tips maak je het jezelf en je gezin een stukje gemakkelijker.

1. Een goede voorbereiding – Alles wat je ’s avonds alvast kunt voorbereiden voor de volgende dag, geeft je de volgende dag rust. Kleding uitzoeken, sporttassen pakken, ontbijtspullen, broodtrommels en drinkbekers klaarzetten voor de volgende dag zorgt voor minder drukte de volgende ochtend.

 2. Sta op voordat de kinderen wakker worden Het klinkt misschien heel lastig, maar het is prettig dat jij alvast hebt kunnen douchen of een kop koffie kunnen drinken voordat de kinderen wakker worden. Het in alle rust wakker kunnen worden, heeft absoluut invloed op hoe de ochtend verloopt. Dus het eerder opstaan levert in vele opzichten wat op; je hebt niet alleen meer tijd, je zal de dag ook relaxter starten door die paar minuten helemaal alleen voor jou.

 3. Zorg voor routine Zorg dat je een vaste routine hebt in de morgen, zodat jij, je partner en de kinderen precies weten wat de volgorde is en wat de regels zijn. Dat scheelt discussie.

4. Maak het jezelf gemakkelijk Een gemakkelijk ontbijt op drukke dagen zoals bijvoorbeeld ontbijtgranen of crackers kunnen net dat beetje helpen om de ochtenddrukte door te komen.

 5. Puntensysteem met beloningsstickers Zijn je kinderen ’s ochtends niet vooruit te branden? Komen ze niet uit bed, willen ze niet aankleden of doen ze uren over hun ontbijt. Dan kan het invoeren van een puntensysteem helpen. Zijn ze op tijd aangekleed of hebben ze op tijd hun ontbijt op, dan verdienen ze een sticker.